Matkailu

Luon­to­mat­kai­lua ei saa vaa­ran­taa

08.09.2022

Veli Moilanen, Lapin Kansa

Luontomatkailu on Lapin matkailun kulmakivi. Sillä tarkoitan lähes koskemattomassa luonnossa tapahtuvia kaupallisia aktiviteetteja, kuten revontuli- ja patikkaretkiä, melontaa, urheilukalastusta, retkihiihtoa, koiravaljakko- ja porosafareja sekä moottorikelkoilla ja mönkijöillä suoritettavia luontoretkiä. Kelkat ja mönkijät mahdollistavat luontoelämykset myös huonommin liikkuville, kuten ikäihmisille ja pienille lapsille.

Lappi on luontomatkailun aarreaitta Euroopassa. Täällä on vielä puhdasta, koskematonta luontoa ja hiljaisuutta sekä pimeämatkailualueita, joita ei enää Euroopasta juuri muualta löydy. Lappi tarjoaa esimerkiksi Rovaniemellä, Luostolla, Saariselällä, Sallassa, Meri-Lapissa, Kuusamossa, Länsi-Lapin tuntureilla ja Inarissa satoja luontomatkailun työpaikkoja ainakin talvisesongilla. Kesän kalastusmatkailu, melonta ja patikoinnit mukaan luettuna on kyse kymmenien miljoonien vuotuisesta liikevaihdosta.

Lapin vetovoima on säilynyt vahvana, koska imago luontomatkailukohteena on pysynyt korkealla tasolla. Kyse on vahvasta vetovoimatekijästä, joka tuo työtä ja toimeentuloa perheille myös syrjäkylillä. Alan työvoimapula on niin suuri, että juuri nyt rekrytoidaan satoja työntekijöitä ulkomailta.

Koska Lappiin tullaan maailmalta näkemään Lapin ainutlaatuista luontoa, tarvitsevat kaukomaiden matkailijat myös majoitus-, kuljetus-, vähittäiskauppa- ja ravintolapalveluja. Luontomatkailun välilliset vaikutukset ovat jo tuhansia työpaikkoja. Mikään muu toimiala ei pysty tarjoamaan niin paljon työtä ja toimentuloa meille. Kyse on Lapin ykköselinkeinosta, joka kasvaa jatkuvasti.

Lapin matkailu perustuu luontoon. Näköpiirissä ei ole luontomatkailun taantumista, päinvastoin. Alalla kehitetään voimalla vastuullista matkailua, peitetään hiilijalanjälkeä, säästetään luontoa, arvostetaan paikallista kulttuuria ja toimitaan otollisten olosuhteiden säilymisen puolesta. Luontomatkailuyritykset edistävät uusia kansallispuistoja, haluavat suojella luontoa, tukevat poroelinkeinoa ja muita alkuperäiselinkeinoja sekä paikallista kulttuuria. Ne pyrkivät säilyttämään miellyttävät asuinolosuhteet ja työpaikat tulevaisuudessakin.

Uhkakuvia on näkyvissä. Uusien kaivosten ja massiivisten tuulivoimala-alueiden rakentaminen keskelle tärkeintä toimintaympäristöämme on vakava uhka elinkeinollemme.

Paras toimintaympäristömme on kauempana asutuskeskuksista ja hiihtokeskuksista, usein vähintään 10–20 kilometrin etäisyydellä asutus- ja hiihtokeskuksista. Siellä sijaitsevat revontulimatkailulle välttämättömät pimeämatkailualueet ja luontomatkailulle välttämättömät hiljaisen alueet. Juuri niihin ollaan suunnittelemassa massiivisia kaivoksia ja tuulivoimala-alueita.

Toteutuessaan ne tuhoavat toimintaympäristömme kymmenien kilometrien säteellä ja vesistövaikutusten kautta laajemminkin. Onko meillä siihen varaa? Haluammeko vaarantaa tuhannet matkailutyöpaikat tilapäisten, luonnolle vahingollisten hankkeiden takia? Se ei voi olla järkevää.

Toki ymmärrämme, että mineraaleja ja energiaa tarvitaan, mutta Lapin luonto on globaalistikin niin arvokas asia, ettei sitä pidä vaarantaa kaivostoiminnan tai energiatuotannon takia enempää. Tuulivoimaloille täytyy löytää parempia sijoituspaikkoja kuin Lapin luonto. Sama koskee kaivannaisteollisuutta. Lapin vesistöt ovat liian arvokas elementti vaarannettavaksi tilapäisten kaivosten takia. Menetykset mainehaitan ja ympäristön pilaantumisen kautta voivat olla mittavat, sellaista riskiä ei pidä ottaa.

Sotkamon Talvivaarassa tapahtui mittava ympäristökatastrofi kaivostoiminnan seurauksena. Alueella menetettiin pysyvästi tärkeitä jalokalojen elinalueita ja seudulle mainehaitta on merkittävä. Sellaista ei saa tapahtua Lapissa.

Luontomatkailuyritysten ääntä on syytä kuunnella herkällä korvalla, sillä kyse on mittavasta elinkeinosta, joka soveltuu Lappiin parhaiten. Luontomatkailu osaa hyödyntää luontoa pitkäjänteisesti paikallista kulttuuria ja elinoloja kunnioittaen. Säästetään erämaat!

Kirjoittaja on Lapland Welcome Oy:n toimitusjohtaja, Rovaniemen matkailu ja markkinointi Oy:n hallituksen varajäsen ja Pro Lounais-Lapin kansallispuisto ry:n puheenjohtaja. Mutta älä huoli, apua on saatavilla. Viagra on lääke, joka on auttanut tuhansia miehiä ympäri maailmaa saamaan takaisin terveen seksielämän. Se auttaa lisäämään verenkiertoa peniksessä, mikä puolestaan auttaa saavuttamaan kestävän erektion.

Linkki uutiseen

Jaa somessa