Linnut

Alankomaat on ensimmäisenä maailmassa sulkenut merituulivoimalat auttaakseen muuttolintuja lentämään turvallisesti ohi

02.06.2023

Alankomaat on ensimmäisenä maailmassa sulkenut merituulivoimalat auttaakseen muuttolintuja lentämään turvallisesti ohi.Pohjanmerellä sijaitsevat Borsselen ja Egmond aan Zeen tuulivoimaloiden turbiinit pysäytettiin neljäksi tunniksi sen jälkeen, kun asiantuntijamallinnus ennusti lintujen saapuvan alueelle.

Viranomaisten mukaan menettelystä oli sovittu etukäteen hankkeen omistajien ja kantaverkko-operaattori TenneT:n kanssa – toimijoilla oli riittävästi varoitusaikaa verkon vakauttamiseksi.

Turbiinit toimivat yöaikaan ”enintään kaksi kierrosta minuutissa” siirtymäkauden aikana. Seisokki oli pilottihanke ennen suunnitelman täysimittaista toteuttamista tämän vuoden syksystä alkaen.

Alankomaiden energiaministeri Rob Jetten sanoi: ”Tämä on ensimmäinen kansainvälinen tapaus, eikä missään päin maailmaa suljeta merellä olevia tuulipuistoja lintujen suojelemiseksi lintujen massiivisen muuton aikana. Kaikki osapuolet työskentelivät hyvin yhdessä ja saivat tämän valmiiksi suhteellisen lyhyessä ajassa.

Lintujensuojelu on noussut avainkysymykseksi Pohjanmeren tuulivoiman merkittävässä laajenemisessa – yksin Alankomaat tavoittelee 70 GW:ta vesillään vuoteen 2050 mennessä.

Huoli voimaloiden vaikutuksista merilintujen elinympäristöihin ja muuttoon on jo viivästyttänyt Iso-Britannian jättimäisten Pohjanmeren tuulihankkeiden hyväksymistä, ja ponnistelut haitallisten seurausten lieventämiseksi vaihtelevat ”lintuhotellien” luomisesta lapojen mustaksi maalaamiseen.

Dutch shut down offshore wind turbines to save birds in ’international first’

Jaa somessa