Eri kuntien yhdistysten hankkeet (sisältöä päivitetään)

Projekti 1: Tuulivoima, uhka luonnolle ja omaisuudellesi

Projektimme on nyt pitää huolta, että tuulivoimateollisuusalueita rakennetaan Suomeen vastuullisesti, ihmisiä kuunnellen ja luontoa tuhoamatta.

Valitettavasti näin ei tällä hetkellä ole tapahtumassa. Tuulivoimateollisuus rakentaminen on valitettavasti myös vaaraksi luonnolle, vaikka niiden tarkoitus onkin ollut suojella ilmastoa.

Maisemia saksasta, tätäkö haluamme Suomeen?

Rakentaminen, metsä, siirtolinjat tiet

Usein unohtuu, että tuulivoimaloiden valmistus, kuljetus, rakentaminen ja niiden huolto tuottavat erittäin runsaasti päästöjä. Esimerkiksi lavat tuodaan enimmäkseen Kiinasta: 90 prosenttia tuulimyllyjen turbiinien harvinaisista maametalleista on Kiinasta peräisin. Kokonaispäästöistä jopa kolmasosa syntyy ulkomailla. Linkki Ilkan laskelmiin.

Harva tietää, että tuulivoimaloiden lavoista irtoaa tuhansia kiloja mikromuoveja, jopa 10 % lapojen massasta voi irrota verraten lyhyen käyttöiän aikana. Tämä vaarantaa mm. pohjavedet ja voimaloiden ympäristön monin tavoin.

Ääni ja välke on hiljaisessa luonnossa merkittävää ympäristösaastetetta

Tuulivoimaloiden ympäristöriskit

Tuulivoimaloiden lavat ovat kaikkiaan suuri uhka linnustolle ja ne tappavat suuren määrän lintuja ja hyönteisiä. Keski-Suomessa poikkeuksellisen laajaksi suunniteltu tuulivoimateollisuusalueiden keskittymä saattaa pahimmillaan vaarantaa koko maakotkakannan.

tuulivoimala hajoaa

Tuulivoimaloista aiheutuu monenlaisia suoria ympäristöriskejä. Voimaloissa kuluu runsaasti voiteluöljyjä, kaasuja, jäänpoisto …. jotka ovat vuotaneet lähiluontoon ja pohjavesiin voimaloiden romahtaessa.

Voimaloiden lapoja on irronnut ja katkennut, mikä on tietysti paitsi ympäristöriski myös ihmisille hengenvaarallista. Monet voimalat ovat palaneet ja niiden sammutus on mahdotonta. Laajoja metsäpaloja on rakennusaikana myös syttynyt ja niiden toistuminen on valitettavan todennäköistä.

Perusoikeus eli vapaa liikkuminen on myös kyseenalaistettu tuulivoimateollisuusalueilla ja niiden läheisyydessä.

Tästä syystä vetoamme vahvasti päättäjiin: Tuulivoima teollisuusalueiden ympäristövaikutukset on selvitettävä tarkemmin!

Osallistu paikan päällä tai etänä: `Tuulivoima, uhka luonnolle ja omaisuudellesi ?` la 7.5.2022 Viitasaari Areenalla

viitasaari areena tapahtuma