12.10.2022
Jani Kaaro, Helsingin Sanomat
Kun Kaliforniaan pystytettiin 1990-luvulla tuulivoimaa, monissa tuulivoimayhtiöissä havaittiin arvoituksellinen ongelma. Kun tuuli oli kova, osa tuulivoimaloista alkoi yhtäkkisesti hidastua.
Hidastuminen oli merkittävää. Lapojen pyörimisvauhti, ja samalla sähköntuotanto, saattoi laskea jopa puoleen.
Ilmiö ei kuitenkaan koskettanut kaikkia voimaloita. Vierekkäisissä voimaloissa toisen vauhti hidastui ja toisessa se pysyi ennallaan. Tuulen jälleen heikentyessä kaikki voimalat pyörivät normaalilla nopeudella.
Mistä oli kysymys?
Tanskalainen tuulivoimaloiden valmistaja NEG Micon A/S lähestyi hollantilaisen energiatutkimuskeskuksen tutkijoita, joita pyydettiin selvittämään ongelmaa. Jo tutkinnan alkuvaiheessa pohdittiin, voisiko ongelma juontua hyönteisistä. Hyönteiset liiskaantuvat tuulivoimalan lapoihin samalla tavalla kuin auton tuulilasiin.
Hyönteiset ovat siis ongelma tuulivoimalle, mutta ovatko tuulivoimalat ongelma hyönteisille? Tätä on vaikea sanoa, koska aihe on pitkälti tutkimaton. Tiettävästi ainoa aihetta käsittelevä tutkimus antaa kuitenkin syytä huoleen.
Jos oletetaan, että yksi hyönteinen painaa milligramman, se tarkoittaisi, että Saksan tuulivoimalat tappaisivat vuodessa 1,2 biljoonaa hyönteistä. Biljoonassa on 12 nollaa.
Lue artikkeli kokonaisuudessaan alta.