Sähkön hinta

Mahtavaa – tuulivoimarakentamista koskevia tiukennuksia (myös helpotuksia) tulossa!

24.04.2025

Hallitusohjelmassa on sosiaalisen hyväksyttävyyden parantaminen, ml kansallisen vähimmäissuojaetäisyyden määrittäminen.

Hallituksen puoliväliriihestä:

Tuulivoiman etäisyyssääntelyä koskeva hallitusohjelmakirjaus toteutetaan tavalla, joka mahdollistaa puhtaan energiantuotannon kasvun ohjaten tuulivoimaa asutuksen, sosiaalisen hyväksynnän, luonnon sekä sähkönsiirron näkökulmasta tarkoituksenmukaisille sijainneille.

1. Jos tuulivoimarakentamista ohjaava yleiskaava ei sijoitu maakuntakaavassa osoitetulle tuulivoimaloiden alueelle, tuulivoimala on sijoitettava vähintään 8 x tuulivoimalan kokonaiskorkeuden etäisyydelle olemassa olevista asuinrakennuksista ja rakentamisluvan saaneista asuinrakennuspaikoista sekä kaavassa osoitetuista asuinalueista ja asuinrakennuspaikoista.

2. Otetaan käyttöön suostumusmenettely, jossa tuulivoimayleiskaavan vähimmäisetäisyyttä ei sovelleta, jos kaikki ne maanomistajat, joiden kiinteistö sijaitsee lähempänä kuin 8 x voimalan kokonaiskorkeuden etäisyydellä suunnitellusta tuulivoimalasta, antavat tähän suostumuksensa.

3. Vahvistetaan maisema-arvioinnin asemaa tuulivoimahankkeissa hallitusohjelman mukaisesti ja säädetään laissa sitovasta maisemavaikutusten huomioimisesta tuulivoimarakentamisessa.

4. Lausuntopalautteen pohjalta esitystä arvioidaan vielä siten, että tarvittava sähköntuotannon lisäys suomeen ei esty.

5. Tehopulan torjumiseksi kylminä tuulettomina pakkaskausina hallitus valmistelee EU:n sähkömarkkinauudistuksessa määritellyn fossiilittoman jouston tukimekanismin käyttöönottoa. Mekanismi rahoitettaisiin mahdollisuuksien mukaan sähkömarkkinoiden sisältä. Selvitetään velvoitteita, joilla sääriippuvainen sähköntuotanto osallistuisi kapasiteettimekanismiin.

6. Fossiilittoman tukimekanismin jälkeen hallitus selvittää lisäksi laajempaa kapasiteettimekanismia tavoitteena riittävä perus- ja säätövoima sekä houkuttelevan investointiympäristön varmistaminen, ml. mahdollinen tuki uuden ydinvoiman syntymiseksi.

7. Edistetään luvituksen kannalta selkeiden teollisuuspuistojen kansallista toimintamallia paikallisten puhtaan siirtymän klustereiden edistämiseksi. Edistetään nopeampaa kuntakaavoitusta rajaamalla valitusoikeus yleiskaavan mukaisissa asemakaavoissa asianosaisille. Mahdollistetaan yleis- ja asemakaavojen päivittäminen samassa prosessissa. Tuodaan lakiin kumppanuuskaavoitus sekä maanomistajan aloiteoikeus.

Tämä suojaetäisyys on erittäin tervetullut päätös, joskaan ei täydellinen. Kiista hallituksen sisällä on ollut kova – kuten aiemmin olemme kertoneet, Kok ja RKP vastustivat vähimmäissuojan asettamista (etujärjestöjen mukaisesti, nykytilanteen jatkumo), KD otti kannan, että kunnat päättää (eli nykytilanteen jatkumo) ja PS puolsi riittävää suojaetäisyyttä (ei identifioitu kuinka pitkä). Tästä voi vetää johtopäätökset, että PS linja on pitänyt ainakin jossain mittakaavassa.

Tällä ei vaikuteta siis maakuntakaavassa olevien suurempien tv alueiden suojaetäisyyksiin. Esim. Keski-Suomessa vähintään 10 voimalan hankkeita tämä muutos ei kosketa. Maakuntakaavassa seudullisesti merkittävän kokoisen hankkeen alaraja vaihtelee, yleensä 8-10 voimalan välillä.

Mutta tämä tarkoittaa sitä, että pienempiä hankkeita ei voi nykytavalla summan mutikassa sijoittaa sinne tänne lähelle asuinkiinteistöjä – kutakuinkin joka paikkaan, jossa maakuntakaavan puskuri (yleensä 1.5 km, eräissä maakunnissa kuten Keski-Suomessa vain 1 km) sallii. Tilanne on johtanut myös luontoarvojen polkemiseen, sillä kaikki on ollut kaupan. Samoin liityntälinjat ovat olleet hyvin pitkiä, esim. Nikaran max 8 voimalan hankkeella 28-29 km.

Miten sitten vaikuttaa ns rullaava maakuntakaava? Esim. Keski-Suomessa on rullaava maakuntakaava, jolloin maakuntakaavaan voidaan mahdollisesti lisätä vähintään 10 voimalan tv alueita.

Käytännön esimerkki. Multian Nikaran max 8 voimalan hankkeessa tämä päätös tarkoittaisi vähintään 2 km vähimmäissuojaetäisyyttä – kun se nyt suunnitelmassa on 1.3-1.4 km (ja aiemmin vain 1.2 km). Eri asia on, vaikuttaako tuleva laki taannehtivasti vai ei – mutta selkeä viesti tämä on kuntapäättäjillekin.

Kannattaa huomioida vielä ”Lausuntopalautteen pohjalta esitystä arvioidaan vielä siten, että tarvittava sähköntuotannon lisäys suomeen ei esty”. – Ts jokaisen on syytä lausua alueidenkäyttölaista ymv kun sen aika on – tiedämme kyllä miten etujärjestöt ja eräät kunnat lausuvat – niille kelpaa vain ja ainoastaan tilanne, jossa vähimmäisetäisyyttä ei ole.

Lisätietoa löytyy täältä.

Jaa somessa