ajankohtaistaAvoimuus ja päätöksentekoLainsäädäntöYleistä

TUULENTUOMAA – Oligarkki kiinnostui Suomesta – Tutkivaa journalismia Seura-lehdessä (11.1.2023)

11.01.2023

Tämä artikkeli koskee tuulivoimateollisuusaluiden rakentamista Suomeen. Artikkelissa käsitellyn SolarWind Finland Oy:n Keski-Suomeen rantautumisen seurauksena julkinen tuulivoimakeskustelu eri kunnissa kiihtyi.

SolarWind Finland Oy on pyrkinyt rakentamaan pienehköjä tuulivoimaloita vain 900 m etäisyydelle lähimmistä asunnoista, mutta joutunut perääntymään hankkeista, sillä hankesuunnitelmat ovat hyvin puutteellisia ja voimaloiden sijainnit väärin valittuja. Yhtiö pyrkii välttämään ympäristövaikutusten arvioinnin, ja siksi rajaa hankekoon alle 45 MW tai max 9 voimalaan.

Yhtiö on pyrkinyt saamaan hankkeen mm. Multialle ja Keuruulle, mutta on kokenut siellä vesiperän. Hankesunnitelmat ovat käynnissä mm. Sysmässä ja Hartolassa. Mm. SuurKeuruu-lehdessä, Multian facebook ryhmissä, ja KSML-lehdessä tiedotettiin yhtiön taustoista jo alkuvuodesta 2022.

Seura on jatkanut yhtiön taustojen (oligarkkien ja heidän rikostensa) penkomista. Artikkeli on tehty yhteistyössä slovakialaisten toimittajien kanssa. Vastaava kirjoitus julkaistaan myös Slovakiassa.

Slovakialainen oligarkki Jozef Brehl (ja tytäryhtiönsä E-Group) osti 67% SolarWindistä alkuvuodesta 2021, yhtiöllä on kuitenkin ollut tuulivoimaomistuksia jo vuodesta 2016 lähtien Posiolla. Sen jälkeen on tapahtunut lukuisia käännöksiä, ja raha on vaihtanut taskuja. Investoinnin hinta vaikuttaa olevan tavanomaista korkeampi (per rakennettu MW) – se antaa viitteitä siitä, että E-Group harjoittaa agressiivista veronkiertoa ja/tai käyttää tuulivoimasijoituksia rahanpesuun. E-Groupin voimalat ovat vaihtaneet omistajia jo useamman kerran – kuten tuulivoimayhtiöillä on tapana.

Kuka lopulta omistaa tuulivoimalat, minne ne maksavat veronsa (jos maksavat?) ja kuka etsii käsiinsä voimaloiden omistajat kun voimalat ovat elinkaarensa päässä ja purkukustannukset ovat tulossa kuntalaisten maksettavaksi?

Lue koko Seura-lehden kirjoitus

Juttu on julkaistu myös slovakialaisessa lehdessä

Jaa somessa